Milyonları ilgilendiren torba dün gece Meclis'ten geçerek yasalaştı. Kanunun en önemli maddelerinden biri toplumda mağduriyet yaratan trafik sigortasındaki düzenlemelerdi. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan pazartesi günkü yazısında trafik sigortasında değişecekleri yazdı. İşte trafik sigortasındaki üç önemli değişiklik:
KİM NE KADAR ALACAĞINI BİLECEK
Bugüne kadar vefat tazminatının hesaplanmasında kanunla sınırları çizilmiş belli bir standart olmadığından mahkemeler, kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminatlara hükmediyor, sigorta şirketleri de bunları ödemek zorunda kalıyordu. İşte bu durum, trafik sigortasında bugünkü fiyat artışlarının temel nedeniydi. Yeni düzenleme ile Hazine, standart bir hesaplama yöntemi belirleyip, açıklayacak ve sigorta şirketleri kime, ne kadar vefat tazminatı ödeyeceğini, kişiler de sigortadan ne kadar tazminat alacağını bilecek. Böylece, kazada ölenlerin yakınları ya da bu işlere aracılık edenler, daha fazla tazminat almak için mahkemelere müracaat etmeyecek, etse bile mahkemeler, farklı tazminatlara hükmedemeyecek. Hem yıllarca süren davalara gerek kalmayacak, mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de kazada ölenlerin yakınları yıllarca beklemeyip, hak edilen tazminatı hemen alacak.
KUSURLUYA ÖDEME YAPILMAYACAK
Yasa çıktıktan sonra artık sigortacılar, kusurlu sürücülere tazminat ödemeyecek ki, bu yıllardır şirketlerin yaşadığı en büyük sorundu ve yine bugünkü fiyat artışının da temel nedeniydi. Kusurlu sürücü ile kasıt; örneğin, alkollü araç kullanıp, bir yere çarparak, vefat eden sürücü için sigorta şirketleri, yakınlarına vefat tazminatı ödemek zorunda kalıyordu. Neden? 2011 yılında yargı, sürücü kusurlu da olsa vefatından dolayı yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti ve bu durum içtihat haline geldi de ondan. Yeni düzenleme ile artık sigortacılar, kusurlu sürücülerden dolayı tazminat ödemeyecek.
ÖNCE SİGORTA ŞİRKETİNE GİDİLECEK
Yasa çıktıktan sonra, trafik kazalarında zarar görenler, zararını tazmin etmek için önce sigorta şirketine müracaat edecek. Eminim, 'bu da nereden çıktı?' diyeceksiniz. Kamuoyu pek bilmiyor ama bu konuda önemliydi. Öyle hale gelmişti ki, trafik kazasında yakınını kaybedenler; gerek kendileri, çoğunlukla da aracılar vasıtasıyla, daha fazla tazminat alabilmek için sigorta şirketi yerine, direk mahkemeye başvurmaya başlamışlardı. Yeni düzenleme bunu da ortadan kaldırıyor ve kişilerin dava yoluna gitmeden önce sigorta şirketine başvurmasını, sigorta şirketinin de başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde bu başvuruya yazılı cevap vermesini zorunlu kılıyor. Vatandaş, 15 gün içinde cevap alamaz ya da aldığı cevap talebini karşılamazsa o zaman mahkeme yoluna gidebilecek.